Дубай Дубай - полезна информация

Дубай - полезна информация

Дубай - полезна информация




Транспорт:
Самолет

Програма
ДУБАЙ, Обединени Арабски Емирства




Административна йерархия
Държава: Обединени арабски емирства

Администрация
Емир: Мохамед бин Рашид ал-Мактум

Данни
Население: 1 616 430 към 2010
Гъстота: 393 д/km2
Площ: 4114 km2
Валута: Дирхам (AED), 1 $ = 3.66 AED

Уебсайт:
wwww.dubai.ae

Местоположение

Обединените Арабски Емирства са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Граничи с Кралство Саудитска Арабия, Катар и Султанство Оман. Бреговата линия на ОАЕ заема 600 км. от Персийския и 100 км.
от Оманския залив.

История

Първите сведения за съществуването на града датират от 1799 г. В началото на 19 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби.

През 1835 г. Дубай като част от останалите емирства подписва примирие с Великобритания. Дубай остава под закрилата на Обединеното кралство, когато през 1892 г. е подписано допълнително
споразумение. Заедно с Абу Даби, Рас Ал Хайм, Шаржа, Ум Ал Куейн, Дубай заема добро стратегическо географско разположение - на пътя за Индия, което ги превръща във важна ключова територия.

Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Градът Дубай се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци (предимно индийци). До 1930 г. градът е известен с износа си на перли.

През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица риал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Великобритания от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.

Официален език и религия

Официалният език на Дубай е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официалната религия на всичките седем емирства. Голяма част от
местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни.

Както във всички мюсюлмански държави, петък е ден за всеобщи петъчни молитви на вярващите в джамиите и е официален почивен ден.

Особено строго се спазват ислямските обичаи в свещенния месец Рамадан. Началото му се определя по лунния календар, ежегодно сменящ се на 11 дни. Това е месец на големия пост, когато от изгрев до залез слънце мюсюлманите се въздържат от приемането на храна, напитки, тютюнопушене, аромати и изпълнение на съпружески задължения . Краят на 30 дневния пост се отбелязва с празник в първия ден на следващия месец Рамадан-Байрям /разговяване/. Празникът продължава 3-4 дни, през които по улиците е много оживено, всички се поздравяват. И ако се смесите с празнуващата тълпа, минавайки покрай претрупаните витрини, усещайки аромата на свежи лакомства и плодове, впечатлението от Свещенния Рамадан, ще се запечата в съзнанието ви, като едно от най-силните преживявания в живота ви. Идвайки тук по време на Рамадана, е желателно да не се храните и да не пушите през деня на обществени места, в знак на уважение към местните обичаи.

Икономика

Петролните залежи в Дубай са по-малко от една двадесета от тези на Абу Даби и сега приходите от тях представляват много малка част от тези на града.

Дубай и Дейра се превръщат във важни пристанищни градове за западните държави. Повечето от новите банкови и търговски центрове
са построени на пристанището. Още през 80-те и 90-те години на 20. век Дубай се установява като важен търговски център.

Днес Дубай е важна туристическа дестинация и ключово пристанище (Джебел Али построено през 1970 г. и е най-голямото в света), но също така е и финансов център и се развива бързо в областта на услугите и информационните технологии.

Какво трябва да знаете?

Местно време
Зимата – 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като в Емиратите няма преход от зимно към лятно часово време.

Климат
Сух, субтропически. Дъждовните дни през годината са 7-10, предимно в зимния период /януари и февруари/. Най-често вали по източното крайбрежие на ОАЕ, на територията на емирство Фуджейра.
Температурата на въздуха, в зависимост от сезона, се колебае между +10 до + 48 градуса. В зимните месеци, температурата много рядко пада под + 20 градуса. Най-горещите месеци са юли и август със средна температура около + 35 градуса. Температурата на водата по
плажовете на ОАЕ /Персийски залив/ е от +19 градуса през зимата, до +35 градуса през лятото. Водата в басейните на хотелите лятото се охлажда, а зимата се подгрява.

Валута
Националната парична единица е дирхам. 1 дирхам се състои от 100 филса. В обръщение са монети със стойност: 10,25 и 50 филса и 1 дирхам; купюри от 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 дирхама. Общо прието съкращение е AED или DHS. Курсът на DHS спрямо USD е 1 USD = 3.66 DHS. Обмяната на валута не е проблем за туристите, тъй като пунктовете, предназначени за това са достатъчно много на брой. Почти всички търговски обекти, приемат и чужда валута, както и кредитни карти. По улиците, в банките, супермаркетите са разположени много банкомати, работещи с всички платежни системи: American Express, Master Card, Visa и др.

Електричество
Местната електрическа система, обезпечава напрежение от 220-240 волта. Стандартни са розетките “английски тип” с 3 отвора, но почти във всички хотели можете да поискате “преходник”.

Телефонни връзки
Международният телефонен код на ОАЕ е + 971. Да позвъните в чужбина можете от всеки уличен апарат /много по-изгодно от колкото от хотела/. Кодовете на емирствата са : Абу Даби – 02, Ал-Ейн – 03, Дубай – 04, Шаржа, Аджман и Ум Ал Куейн – 06, Рас Ал Хайм – 07, Фуджейра – 09. Кодът на мобилния оператор е 050.

Полезни телефонни номера
Бърза помощ : 998 или 999
Пожарна: 997
Полиция: 999
Справки: 180
Такси: 331 31 31

Работно време и почивни дни
В съответствие с мюсюлманските традиции, събота е официален почивен ден. Държавните учреждения работят всеки ден от 7.30 до 13 часа от неделя до четвъртък и от 7.30 до 12 часа в петък. Частните от 8.00 до 13.00 часа и от 16.00 до 19.00 вечер. Магазините, търговските и развлекателните центрове работят без почивен ден до 22-23 часа.
Посещението на магазините в Дубай е едно от най-приятните занимания на туристите. Тъй като е свободна търговска зона, с много ниски входни мита на стоките, те често могат да се закупят на
по-ниска цена от страната, в която са произведени. От огромни търговски центрове до пазари с много малки магазинчета, Дубай удовлетворява вкусовете на всеки посетител. Кредитни карти се приемат почти навсякъде, но Ви лишават от възможността да се възползвате от по-големи отстъпки.

Транспорт
Най-предпочитано и разпространено средство е таксито. Такситата в Дубай са оборудвани с апарат, цената е около 1,17 DHS на км.и първоначална такса 3 DHS, а през нощта 3.5 DHS. Среден преход, в пределите на града е ок. 10-15 DHS. Съществуват няколко таксиметрови служби, работещи денонощно. В другите градове, както и в Дубай, повечето таксита са без апарат и стойността се договаря с шофьора предварително. Минималната такса е пробег е 5 DHS.

Почти всички хотели предлагат безплатен трансфер до плажовете на Дубай и до търговските центрове.
В Дубай има 3 големи таксиметрови компании:
1. Dubai Transport Corporation (кремаво жълти коли)
2. Cars Taxis (бели коли с червени и сини ивици отпред)
3. National Taxi (сиви коли) – тел. 336-6611

Все по- разпространено средство за придвижване е новоизграденото метро. То е най-дългото автоматично метро в света и първото в района на Персийския залив.

Визов режим
Всички български граждани с редовен паспорт и валидност минимум 6 месеца от датата на напускане на О.А.Е., не се нуждаят от Виза за престой до 30 дни.

Митнически разпоредби
В съответствие с митническите разпоредби на ОАЕ, може да се внася без проблем / по разчет за един човек/ 200 бр. Цигари или 40 бр. пури, или 2 кг. тютюн; парфюмерия в разумни количества. Всеки неизповядващ исляма, може да внесе до 2л. алкохол /концентрат/ и 2 л. вино.
Ограничение за внос и износ на скъпоценности няма. Забранен е вносът на оръжия, психотропни вещества, всички видове наркотици, слонова кост и изделия от нея. Печатни произведения и видеокасети често се проверяват и конфискуват за наличие на еротично съдържание или друго оскърбително за мюсюлманите. Особено строго се следят тези продукции на летище Шаржа. Бъдете внимателни с лекарствените медикаменти, които носите със себе си, при евентуална проверка на съдържанието им и наличие на наркотични вещества в тях, могат да възникнат сериозни проблеми / затвор и голяма парична глоба/.

Коли под наем и шофиране
Всеки правоспособен водач може да наеме кола под наем срещу българско свидетелство за управление на МПС и международен паспорт. Цена на кола за 24 часа започва от около 50 щ.долара. Цената на литър гориво е около 0.35 цента. Толерантността към алкохола е нулева. Паркирайте само на местата, определени за това. Не забравяйте да закупите билетче от колонките до паркинга и го оставете на таблото до предното стъкло. Поставянето и ползването на предпазни колани е задължително. Забранено е говоренето по мобилни телефони по време на шофиране. Санкциите са сериозни.

Електроника
Най-голямо изобилие и най-ниски цени на битова електроника, мобилни телефони, видео и дигитални камери може да се намери на Баниас Скуеър (бившия Ал Насър Скуеър) и в Гаргаш Център, който се намира в непосредствена близост.

Tърговски центрове

Dubai Mall (Bur Dubai)
Най-големия търговски център в света,се намира до най-високата сграда света Burj Khalifa (Burj Dubai).
Работно време:
Четвъртък-Събота 10:00-24:00,
Неделя-Сряда 10:00-22:00

Burjuman Center (Bur Dubai)
До хотел “Regent Palace”, Работно време: 10:00-22:00, Петък-16:00-22:00
Включва магазини на: Louis Vuitton, Polo Ralph Lauren, Next, JC Penny, Kenzo,DKNY, Tiffani, Virgin Megastore, Prima Gold, Gloria Jeans, Dome Café

Wafi City Center (Bur Dubai)
По пътя към моста Al Garhoud Bridge
Работно време: 10:00-22:00, Петък-16:30-22:00
Включва магазини на: Bleu Blanc,claires, Eterniny Jewels, Giordano, Gerry Weber, MAC, Mont Blanc,Paris Gallery, Petals, Liwa Trading, Oslen

Mercato (Bur Dubai)
До плажа “Jumeirah Beach Park”
Работно време: 10:00-22:00, Петък-16:30-22:00

City Center (Deira)
Работно време: 10:00-22:00
Включва магазини на: Carrefour, Book Corner, Debenhams, Woolworths, Ikea, Arabian Treasures, Magic Planet.

Al Ghurair Center (Deira)
Al Riqqa Road, Работно време: 10:00-22:00, Петък-16:30-22:00

Lamcy Plaza (Bur Dubai)
Работно време: 10:00-22:00
Включва магазини на: G2000, Nine West, Guess, Disel, Book Plus, Art$Picture, Framing, Starbucks, Hardees, Bossini, Mr.Price, Mexx.

Manal Center (Deira)
Близо до площад Baniyas Square, в търговската част на Дейра.
Работно време: 10:00-22:00, Петък-16:30-23:00

Мall of the Emirates ( известен още като Ski Dubai)
Намира се на Shaikh Zaeed Road. Един от най-новите и атрактивни търговски центрове, в който се намира и третата по големина в света закрита ски писта и зимен парк. Работно време: 10:00-22:00

Дискотеки и пъбове

Кasbar – (Royal Mirage Palace)
Irish Village – (Dubai Tennis Stadium)
Long’s Bar – (Towers Rotana Hotel)
Scarlett’s – (Emirates Towers Hotel)
Seville’s – (Wafi City)
MIX – (Grand Hyatt)
Oxygen – (Al Bustan Rotana Hotel)
Zinc – (Crowne Plaza)
Papermint – (Fairmount Hotel)
Alamo (Dubai Marine Beach)
Savage Garden (Capitol hotel)
Pyramids (Wafi Center)
Hard Rock Café (Dubai Palm Hotel)
Planet Hollywood
Roberto Cavalli Club (хотел Fairmont)

Emirates Towers : магазини, ресторант и бар на 51 етаж с панорамна гледка
Address Downtown Hotel: дискотека-бар с уникална гледка на 63 етаж. Хотелът се намира непосредствено до Dubai Mall I Burj Khalifa!

Арабски ресторанти

Automatic Restaurant – верига за бързо хранене
Al Tannour – (Crowne Plaza Hotel)
Al Nafoura – (Emirates Towers)

Рибни ресторанти
Aquarium – (Dubai Creek Golf & Yacht Club)
Fish Market – (Intercontinental Hotel)
Golden Fork – верига за бързо хранене
Creek Golf Club – ресторант за морска храна

ВАЖНО!!! С изключение на веригите за бързо хранене, навсякъде е необходимо мъжете да носят затворени обувки и дълги панталони

Още интересни факти за Дубай може да прочетете тук.

А повече снимки от нашите пътешествия там можете да видите тук.